CURSUSSEN & BOEK

Cursussen

Sinds 2014 geven wij als (gast)docent lezingen, workshops en cursussen aan verschillende onderwijsinstellingen, waaronder universiteiten in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, aan leden van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie en in het kader van de permanente opleiding voor de advocatuur. Een greep uit de onderwerpen:

1. Vergeving in het recht: vergeving en verzoening als serieuze optie in de bijstand aan rechtszoekenden. Hoe pak je dat aan?

2. Mindfulness in het recht: bewustwording als jurist, de balans bewaren, omgaan met stress: hoe houd je jezelf heel?

3. Compassie in het recht: over empathie, goed luisteren en geweldloos communiceren maar ook: respectvol strijden.

4. Ethiek en integriteit: over de moraal in de (strafrecht)advocatuur. Hoe je dichtbij je eigen waarden kunt blijven en toch (of juist) je werk als advocaat goed kunt doen.

5. Verbeelding en symboliek in het recht: van de Egyptische godin Ma'at tot Themis en vrouwe Justitia: wat hebben zij ons te vertellen over recht en rechtvaardigheid?

6. Narrativiteit in het recht (storytelling): hoe vertel je het verhaal van je cliënt, het archetype, de essentiële feiten waar een rechtszaak om draait?

De programma's van deze cursussen zijn tot stand gekomen, o.a. door een samenwerking met Berkeley Law, University of California en de Universiteit van Amsterdam, door onze eigen leerscholen bij, onder meer, Charles Halpern (mindfulness in law), J. Kim Wright (integrative law) Eileen Barker (vergeving), Jaap Voigt (o.a. Tao te Tsjing en I Tjing), Tineke Brackel (systemisch werk), Maarten den Dulk (Bijbelse verhalen), veel eigen onderzoek en jarenlange praktijkervaring.

Zie verder de website van onze stichting Lawyers as changemakers over onze initiatieven, waaronder Design of Justice, in samenwerking met de stichting Young in Prison.


Recht in Beeld

Samen met kunstenaars Kyra en Machteld van de Beeldvormers hebben we in de vorm van een briefwisseling (die zij beantwoordden in tekeningen) de vraag onderzocht wat recht eigenlijk is en of het uitgebeeld kan worden. Of het in onze geschiedenis of cultuur zit, in onze cellen of ons DNA? Zie hier de beelden. Op verzoek geven wij een presentatie over ons werk samen met Kyra en Machteld.

Het boekje Recht in beeld kost € 20. Als je ons je adres mailt (via deze link) en verzendkosten overmaakt, dan sturen we het je op. Het bedrag kan worden overgemaakt aan onze Stichting Lawyers as Changemakers, of meer, als je ons werk wil steunen (NL 19 TRIO 033 873 0389).

Schermafbeelding_2019-09-24_om_23_06_27.png

(tekening Machteld Aardse 2019)