The quality of mercy is not strained.
It droppeth as the gentle rain from heaven
Upon the place beneath. It is twice blest:
It blesseth him that gives and him that takes.
'Tis mightiest in the mightiest

Shakespeare

21def.jpg

In drie sessies (of zo veel of weinig als nodig) bespreken we samen een conflict en wat ervoor nodig is om de stap naar verzoening of vergeving te zetten.

Is vergeven iets dat je van huis hebt meegekregen? Dan hoeft er niet veel werk verzet te worden. In onze praktijk zetten deze mensen snel een volgende en vaak laatste stap naar vergeving. Onze taak is dan vooral om de betrokken rechterlijke instanties daarop voor te bereiden (als er een procedure loopt). Voor degenen voor wie dit nieuw is, is eerst wat verkenning nodig. Het begrip vergeving kan soms een enorme drempel opwerpen. Als je ernaar kunt kijken met een dagelijkse nuchtere blik, dan zul je zien dat het heel iets anders is dan je verwachtte. Het heeft vooral te maken met het willen afsluiten van een nare geschiedenis om weer door te kunnen gaan.

Mensen die wij in dit soort processen hebben bijgestaan zijn bijvoorbeeld collega’s die een uit de hand gelopen ruzie hebben gehad en dingen hebben gezegd waar ze spijt van hebben, of elkaar te lijf zijn gegaan. Moeders van kinderen die elkaar ernstig hebben bedreigd en mishandeld. Een jonge vrouw die seksueel misbruikt is, kon zich verzoenen met haar leven en zichzelf. Zelfvergeving is een aspect dat vrijwel altijd aan bod komt in dit soort processen.

Als blijkt dat er nog te veel woede is, dan gaan we eerst daarmee aan de slag. Als de tijd rijp is, gaat het proces heel snel maar het is belangrijk dat de fase van woede en verdriet niet wordt overgeslagen.

Vergeving zorgt voor sociale rechtvaardigheid. Waar het rechtssysteem soms machteloos lijkt toe te kijken, kunnen mensen op deze manier zelf de regie terugkrijgen of een sprank hoop voelen in een schijnbaar uitzichtloze situatie.